Skip to content

In de startblokken voor de sappenkuur van 30 mei 2010!

Voorafgaand aan de sappenkuur is het van belang om alvast een tandje terug te schakelen om alvast even wat losser te komen van de hectiek van alledag.

Stress werkt door op je spijsvertering

Af en toe een beetje stress of spanning is heel natuurlijk en gebaseerd op overlevingstechnieken. Onder invloed van o.a. adrenaline worden de uitscheidings- en verteringsprocessen onderdrukt, zodat het meeste bloed gebruikt kan worden voor de zuurstoftoevoer van de spieren. Die spannen zich en je neemt een ‘vluchthouding’ aan. Je lichaam is klaar om het gevaar te ontvluchten. Is de kust weer veilig dan ontspannen de spieren zich weer en herstellen de normale processen zich.

Tenzij die stress te vaak voorkomt en te lang duurt. Je spieren blijven onder spanning staan en de uitscheidings- en verteringsprocessen komen niet terug op hun normale niveau. Hierdoor wordt voedsel slecht verteerd waardoor rottingsprocessen in de darm ontstaan. Bovendien blijven die afvalstoffen, doordat de uitscheiding ook niet optimaal is, teveel in het lichaam zitten. Je lever, de grote ontgifter, probeert die afvalstoffen kwijt te raken of op te slaan en draait overuren……. maar redt het niet.

En je darm kan zelfs uit gezonde voeding door vervuiling niet meer die voedingsstoffen halen die het lichaam nodig heeft.  Door deze situatie kunnen er klachten ontstaan:

–  zwaar, moe en lusteloos gevoel in je lichaam ( vergelijk het met het gevoel dat je hebt na een dag zwaar werk of sport: je hele lichaam voelt zwaar door het teveel aan melkzuur in de spieren)

– een verstoord eetpatroon omdat je lichaam op de vreemdste momenten behoefte heeft aan bepaalde voedingsstoffen.

– een onrustige slaap of te vroeg wakker worden door een overactieve lever (vergelijk het met vaak en langdurig alcoholgebruik: laat naar bed, maar vaak ook weer vroeg wakker) Hierdoor komt je lichaam niet toe aan voldoende rust en herstel.

Het patroon doorbreken

Het is dus belangrijk die afvalstoffen snel kwijt te raken om dit patroon te doorbreken find out here now.

Een vasten- of reiningskuur is hiervoor heel geschikt. Voor je gaat vasten is het belangrijk je voedingspatroon aan te passen. Drie tot vijf dagen ervoor beginnen met de afbouw is ideaal. In deze periode ga je het alvast wat rustiger aan doen en gaan we het voedselpatroon afbouwen, zodat je spijsverteringsorganen het wat kalmer aan kunnen gaan doen.

Zelf word je dan meestal ook wat langzamer, wat trager als aanloop naar de sapvastenkuur.

Geniet ervan en draai je tempo terug. Straks bij de Bankenhoeve hoef je niets, moet je niets meer en kan het grote loslaten beginnen. Een goede voorbereiding , waarbij je het afbouwprogramma volgt dat iedere deelnemer voorafgaand van de kuur van ons krijgt toegezonden, is een mooie start voor zowel lichaam als geest.

Lichaam en geest zijn één. Laat komen wat er komt en zie het als ‘achterstallig onderhoud’. Waarschijnlijk heb je al te lang te veel ingehouden…Tot zondag 30 mei a.s.! Wij verheugen ons op jullie komst.

Het begeleidingsteam van de Bankenhoeve.

Back To Top